Uhliarik tvrdí, že Mikuš prenesie dlhy nemocníc na ľudí

29.10.2013 Bratislava

Bratislava/Trnava 29. októbra (TASR) - Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš, ktorý opäť kandiduje na túto funkciu, chce predať regionálne nemocnice finančným skupinám, čím zadlží občanov. Dlhy nemocníc totiž prejdú po privatizácii na nich. Na dnešnom brífingu v parlamente to povedal jeho protikandidát a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Mikuš podľa neho mieni urobiť kšeft, o ktorom ľuďom nepovedal celú pravdu. "Je to kšeft, o ktorom obyvatelia nášho kraja nemajú tušenie. Tibor Mikuš zdôvodnil privatizáciu tým, že nemocnice majú dlhy. Nepovedal ale, že podstatná časť týchto dlhov prechádza z nemocníc na kraj a obyvateľov Trnavského kraja," uviedol Uhliarik.

Dodal, že ak dôjde k takejto privatizácii nemocníc, občania to zaplatia dvakrát. "Stratou kontroly nad nemocnicami a tiež tým, že podstatná časť dlhov nemocníc prechádza na občanov Trnavského kraja," vysvetlil. Mikuš sa takýmto konaním podľa Uhliarika diskvalifikuje z boja o kreslo predsedu kraja. Uhliarik pripomenul, že on kandiduje za predsedu s cieľom zastaviť privatizáciu regionálnych nemocníc v Skalici, Dunajskej Strede a Galante.

V reakcii Mikuš pre TASR uviedol, že Uhliarik zlyhal ako minister zdravotníctva a teraz bezcharakterne zlyháva vo voľbách do samosprávnych krajov. Podľa neho vedome klame a zavádza občanov. Jeho tvrdenia sú neodborné, nekvalifikované a zmätočné. "Viditeľne nemá vlastný program a preto očierňuje dlhoročnú prácu predsedu a zastupiteľstva TTSK. Otázkam zdravotníctva a nemocníc sa venujeme nepretržite dve volebné obdobia, pričom napriek širokému politickému spektru dosahujeme vždy viac ako 85-percentnú zhodu všetkých prítomných poslancov. Ten, kto je proti transparentnému spôsobu vstupu strategického partnera do nemocníc, podľa môjho názoru zámerne podporuje ich smerovanie ku konkurzu," konštatoval vo svojom stanovisku Mikuš. Výsledkom by bol, ako dodal, v takomto prípade následný prevod cestou exekúcie do neznámych rúk, s možnosťou likvidácie zdravotníckych služieb. "Vzhľadom na nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia podnikám právne kroky na ochranu osobnosti. Som presvedčený, že občania neuveria klamárovi a vo voľbách sa rozhodnú vo všeobecný prospech," uviedol na záver Mikuš.
 

Vyberte región